Więcej informacji o food pairing.
Mimo, iż jesteśmy przyzwyczajeni do pewnych kombinacji smakowych, nie znaczy to, że łączenie ze sobą potraw, które pozornie zupełnie do siebie nie pasują, nie może dać interesujących i, co najistotniejsze, smacznych wyników. Odkrywamy to coraz częściej. Olbrzymi wpływ na nasz smak miało ewidentnie otwarcie się na obce tradycje kulinarne, a także pojawienie się w sprzedaży nieobecnych dotychczas w naszym kraju produktów spożywczych. Dzięki temu choćby połączenie egzotycznych sosów owocowych z mięsem nikogo już nie dziwi. Osoby, które rozsmakowały się w wyjątkowych fuzjach smakowych nierzadko podejmują własne doświadczenia i na własną rękę poszukują coraz to bardziej niezwykłych zestawień. By te aczkolwiek przyniosły wyczekiwane wyniki, należy najpierw wyposażyć się w stosowną wiedzę.
Food pairing – umiejętność mieszania ze sobą smaków
Jeśli chcemy, aby nasze kulinarne eksploracje rzeczywiście okazały się przyczyną ekscytacji oraz pozwalały odkryć nowe smakowe wrażenia, wystarczy działać zgodnie z regułami obowiązującymi w nowoczesnej sztuce kulinarnej. Te, w rzeczy samej, są jedynie wytycznymi, o których nie można zapominać, żeby smaki wiążą się w nieprzeciętną, ale harmonijną całość. Najlepiej zrobimy, jeśli przyswoimy sobie food pairing. Tym mianem określa się sztukę zestawiania ze sobą smaków, które w ogólnym przeświadczeniu uważane są za kompletnie ze sobą niewspółgrające. Wszystkie wytyczne food pairingu są tymczasem wnikliwie przeanalizowane i poparte głęboką wiedzą z zakresu biochemii, dotyczącą przede wszystkim zawartości poszczególnych substancji w używanych produktach. Food pairing dotyczy nie tylko posiłków, ale też napojów (w tym wysokoprocentowych).
Food pairing polega na instynkcie i dużej wyobraźni
Do zabaw z food pairingiem potrzebne są instynkt i duża wyobraźnia, jednakże to nie one okazują się najistotniejsze. Znacznie bardziej jest istotna znajomość zawartości poszczególnych substancji w komponentach potraw oraz tego, jak reagują one z innymi składnikami. Toteż rozsądną decyzją będzie uczestnictwo w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez profesjonalnego szefa kuchni – głównie dlatego, że podzielenie się podstawową wiedzą trwa nie więcej niż kilka godzin.
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]