Stal nierdzewna to jeden z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i nie traci swoich właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną gołym okiem warstwę. Ochrania ona stal przed szkodliwym wpływem licznych substancji chemicznych, jak również polepsza jej odporność na niekorzystne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na to, że stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Służą one zarówno do przechowywania sporych ilości gotowych środków, jak i podczas procesu produkcyjnego. Wymienione wcześniej właściwości sprawiają, iż zbiornik ze stali nierdzewnej jest również świetnym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów produkujących i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki stalowe w sektorze spożywczym
Zbiorniki nierdzewne są często wykorzystywane w różnych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa bądź placówkach gastronomicznych. W piekarniach, gorzelniach czy browarach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego stopu. Oferta przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszy się zainteresowaniem sektora spożywczego głównie dlatego, że na takich pojemnikach nie zbiera się nalot, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub zarazkami.