Charakterystyczny smak kapusty kiszonej jest integralną częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona składową licznych dań i statystyczny Polak bardzo często gości ją na talerzu. I bardzo dobrze, bo kwaszona kapusta to niesłychanie zdrowa żywność.
Dlaczego należy jeść kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona, lub kwaszona, jako że tych dwóch przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych odkrytych na skutek dążenia człowieka do znalezienia metody na długie składowanie strawy. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś jedzenie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i składników odżywczych, których zdobycie podczas zimy było o wiele trudniejsze aniżeli obecnie. A należy zaakcentować, że w kiszonej kapuście jest dużo substancji, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy A, jak również witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. W produkcie tym znajdują się też inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B12, B5, B2). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło m.in. wapnia, fosforu oraz błonnika pokarmowego. Jednocześnie to żywność o niskiej wartości kalorycznej, zatem rekomenduje się jej konsumpcję osobom myślących o odchudzaniu się.
Kwaszona kapusta – w pierogach i w zupach
Kapusta kwaszona na naszych talerzach spotykamy zarówno jako główny składnik potraw, jak i w przystawkach do nich. Nieprzetworzoną najczęściej je się ją jako surówkę z tartą marchewką oraz siekaną cebulą, która pasuje do dań z ryb czy kartofli, a sporadycznie na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To także artykuł, który wyśmienicie harmonizuje z pieczarkami oraz mięsem, więc używa się jej w farszu do łazanek, pierogów czy krokietów. Naturalnie, bez kapusty kwaszonej nie byłoby najsmaczniejszych polskich dań jak góralska kwaśnica, kapuśniak albo bigos.
Właściwie każda rodzina ma własny sposób na kiszoną kapustę, aczkolwiek w dzisiejszych czasach okazjonalnie kisi się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich oraz dużych woreczkach bez trudu dostać można w każdym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swojej ofercie też kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]