Kup domowe przetwory z warzyw na artmankiszonki.pl.
Kiszone warzywa są tak głęboko związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to przede wszystkim słowiański frykas, z rzadka przyrządzany w innych rejonach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.
Dlaczego kwaszone przetwory warzywne cieszą się popularnością?
Wedle historyków metoda konserwowania pokarmów poprzez ich zanurzenie w solance, w soli czy też w roztworze octu, znana jest ludziom od ponad 4 tysiące lat. Proces ten przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a na terenach dawnej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niska kwasowość roztworu, w którym jest ona zanurzona, blokuje namnażanie się bakterii gnilnych. Parę wieków temu był to optymalny sposób, by wydłużyć czas zdatności do spożycia ryb, warzyw oraz mięsa niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W związku z tym wynikła tradycja przygotowywania m.in. kiszonek z myślą o zimie oraz wczesnej wiośnie. Kwaszonki od zarania swojego istnienia słyną z właściwości prozdrowotnych, co oczywiście jest prawdą. Charakteryzują się one np. ogromną zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszonki, rzadziej chorowali na szkorbut. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszonki warzywne nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza dla zwierząt np z kapusty lub grochu.
Smak kwaszonek warzywnych bywa inny w rozmaitych rejonach świata
Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni de facto na całym świecie, nawet w Kanadzie i w USA, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie cieszy się szeroką popularnością. Jednakże ogórki kwaszone są tam chyba niezmiernie lubianym uzupełnieniem sandwiczy, hamburgerów i hot-dogów. W Polsce obok ogórka, równie popularne są kiszone buraki i kapusta, których używa się do przygotowania zup oraz surówek. Niemniej jednak to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. bakłażany, marchew, jak również owoce (przykładowo cytryny).
Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, nadając im chrupkość i kwasowość. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, na przestrzeni wieków stały się fundamentem albo ważnym dodatkiem do setek przepisów narodowych. Warto wiedzieć, iż smak kiszonek bywa inny w oddalonych od siebie regionach świata, bo jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które wykorzystuje się w procesie kwaszenia. W związku z tym ogórek przygotowany według tradycyjnej polskiej receptury, nie będzie smakował tak samo jak ten zakiszony np. w Indiach.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]