Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Kliknij tu, aby zamówić sól himalajską

Substancją niezbędną do właściwego działania naszego organizmu jest sól. Jakie zalety ma różowa sól himalajska oraz sól kłodawska? Czemu warto stosować je do przygotowywania żywności?

Różowa sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który doskonale podkreśla smak jedzenia. Chociaż nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (w granicach 6 gramów dziennie) są potrzebne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, między innymi wapń, selen czy cynk, a równocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska świetnie uwydatnia smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią wapnia, cynku czy potasu, innymi słowy pierwiastków koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , toteż nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Post Author: