Chcesz kupić kiszony sok z buraka? Wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Z kwaszonek korzysta się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Od paru lat jednakże raz za razem wspomina się też ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który dzisiaj często spotykany jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością eko.
Sok z kiszonej kapusty – duże ilości witamin i żelaza
Bodaj każdy z nas będąc dzieckiem pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same szykowały kiszoną kapustę na bazie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty raz za razem podawały swoim wnusiom kubeczek z sokiem, tłumacząc, że sok jest kwaśny, ale nadzwyczaj zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to autentyczne źródło witamin! Zawiera on ogromne ilości witaminy B3, C, E oraz A, a także liczne minerały, jak miedź, potas oraz żelazo. Wiele osób może mieć trudności z przystosowaniem się do kwasowego posmaku tego soku, lecz powinnyśmy spożywać go systematycznie, gdyż eliminuje toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, a to sprawia, że może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu i zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się także osobom cierpiącym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet ze zdrowym przetworem nie wolno przesadzać – zaleca się wypijać mniej więcej 250 ml soku na dzień.
Sok z kiszonych buraków jest jednakowo prozdrowotny!
Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym lubianym sokiem, który wykorzystujemy od zawsze w kuchni i który pijemy też jako przekąskę. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: dobrze wpływa na przemianę materii, poprawia koncentrację, a równocześnie redukuje poziom cholesterolu we krwi. Chociaż buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać cukrzycy. Nie zaleca się jednak jego konsumpcji przez osoby cierpiące na choroby nerek bądź reumatyzm, a także paniom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeżeli nie posiadasz wiedzy, aby przyrządzać soki z kiszonych warzyw samemu, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić online na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że soki tego rodzaju należy składować w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]