Uniwersalne dania polskiej kuchni – barszcz czerwony

Uniwersalne dania polskiej kuchni – barszcz czerwony

Chcesz kupić barszcz czerwony? Kliknij tutaj.

To nieprawda, że barszcz czerwony to danie tylko świąteczna, którą jemy przeważnie w czasie Wigilii albo dużych rodzinnych imprez okolicznościowych. W domostwach, w których zwyczaj spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach nie tylko w postaci zupy, ale również jako dodatek do wielu posiłków.

Barszcz czerwony – pasuje do krokietów z grzybowym nadzieniem i do ziemniaków

Zdaje się, iż barszcz czerwony to banalny do przyrządzenia wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednak właśnie jego kwaśny, a zarazem nieco słodki aromat sprawia, że wyśmienicie stapia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy przedkładają kartofle, kawałki kiełbasy oraz jajo, inni wrzucają do niego uszka z mięsem, kapustą bądź grzybami. Barszcz czerwony to klasyczna strawa obiadowa, lecz też wyśmienita przekąska bądź kolacja na ciepło – wrzący kubeczek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak chrupiącego krokiecika z grzybami czy bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem.

Trzeba zaakcentować, iż barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, jeśli nie został zabielony śmietaną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, a także wiele żelaza, dlatego poleca się go anemikom. Jednak ze względu na to, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem często je się ją z dodatkami mających w składzie ogromne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma mocniejszy smak

Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz z buraków – każdy kucharz używa preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie doprawia tę potrawę. Jedni wsypują do niego odrobinę cukru, aby wydobyć naturalną słodkość buraka, pozostali lubią barszcz na ostro, odpowiednio pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli szykuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma bardziej specyficzny, kwaskowaty posmak oraz wyrazisty czerwony kolor, a na dodatek ma więcej zdrowych minerałów i witamin. Zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przygotowywać samodzielnie, lecz proces fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa co najmniej tydzień. Jeśli jednak nieoczekiwanie nabierzesz ochoty na to danie, wcale nie musisz na nie czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie bądź online.

"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Post Author: