W ostatnich latach z rzadka już jemy obiady z dwóch dań. Z powodu chronicznego braku czasu, co wywołuje chęć błyskawicznego najedzenia się, chętnie rezygnujemy z zup, ograniczając się do posiłków uprzednio serwowanych z reguły jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli osobiście przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to cały czas stanowią one stałą pozycje na karcie dań lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są obligatoryjnie serwowane w trakcie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.
Barszcz biały a żurek – Czy istnieje jedna uniwersalna receptura na żurek i barszcz biały?
Jeśli spyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to natychmiast przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób nawet nie wie, że to dwa odrębne dania, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały przygotowuje się na zakwasie mąki pszennej, żurek natomiast – z zakwasu na mące żytniej. Lecz to nie wszystko, co odróżnia te zupy, aczkolwiek wypada wyraźnie podkreślić, że nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każde danie jest odbiciem indywidualnych upodobań i wprawy kucharza. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż w barszczu białym zwykle znajduje się więcej warzyw oraz grzybów. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych czy z kapusty kwaszonej. Z kolei z żurkiem temat jest bardziej złożony, bowiem w ramach tej rodziny zup można wymienić 3 warianty:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go zwykle z pieczywem i jajkiem;
– gęsty, kwaskowaty żur gotowany zazwyczaj ze sporą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.
Baza na żur i barszcz biały? Kupić czy przygotować samemu?
Przyrządzanie zakwasu na wymienione powyżej zupy jest nieskomplikowane, jakkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W literaturze kulinarnej opublikowano wiele przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Używając jednakże samodzielnie przygotowany zakwas trzeba zamierzać gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeśli apetyt np. na żur najdzie was bez ostrzeżenia, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez problemu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których zrobimy smakowity biały barszcz i żurek staropolski lub śląski.
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]